top of page
Skötselråd

Armbandet är gjort med elastisk tråd, 0,8 mm, och kristallpärlor/halvädelstenar i storlek 8-9 mm. Elastisk tråd åldras och slits. När du märker att elasticiteten börjar avta kan du trä om ditt armband på ny tråd. Berlocker, pärlor eller mellandelar i metall kan med tiden få patina av kontakt med hud och luft. Metallen i armbanden består av olika allergivänliga legeringar. 

Rena dina kristaller “när det behövs”. Kristaller såväl absorberar energi som ger energi ifrån sig. Ett tecken på att det är dags att rena kan vara att de börjar bli matta och trötta eller att du helt enkelt känner att det är dags. Det finns olika sätt att rena kristaller. T ex: vatten, salt, månsken, solljus, rökelse avsedd för rening, t ex vit salvia, palo santo eller sandelträ. Är stenarna mycket trötta kan du prova att gräva ner dem i jorden under en tid.

 

Alla kristaller kan renas och samtidigt laddas i månsken. Du kan t ex förvara ditt armband på en fönsterbräda dit månskenet når under natten. Att ladda i fullmåne är mest effektivt men det fungerar ändå. Alla kristaller tål också att renas i rökelse. Du kan också rena och ladda ditt armband med andra kristaller. T ex selenit, bergskristall och karneol.

 

De flesta kristaller tål vatten men inte alla. Om de tål vatten kan du rena dem under ljummet rinnande vatten eller lägga dem en stund i en bäck med rinnande vatten. Undvik att få vatten på eventuella metallberlocker eller mellandelar. Att utsätta den elastiska tråden för vatten ofta medför större slitage. Passa därför gärna på att rena dina kristaller lite extra när du trär om ditt armband på ny tråd. Exempel på kristaller som inte bör renas i vatten: Selenit, Lapis Lazuli, Malakit, Labradorit, Magnesit, Moldavit, Opal, Pyrit, Sodalit, Sugilit, Aragonit, Celestit, Kalcit, Fluorit och Hematit. De kan bli fläckiga och/eller lösas upp och förstöras. Kristaller som innehåller mycket järn, t ex hematit, kan sköljas men kan rosta om de blir liggande i vatten eller inte torkas efteråt.

 

Undvik salta bad och att vistas länge i starkt solsken med ditt armband eftersom det kan förstöra det och göra tråden skör. Att lägga ditt armband i salt kan också förstöra elasticiteten i tråden och förstöra metalldelar. Att rena enbart kristallerna (inte hela armbandet) i salt är däremot effektivt. Låt då kristallerna ligga i grovsalt under några dygn. Släng saltet när du använt det.

 

En del kristaller tål att efter rening laddas några minuter i solljus men om du inte är säker så tänk på att solljus kan bleka dina kristaller, göra dem matta och sköra och de kan spricka. 

Ta väl hand om dina kristaller. Ge dem tacksamhet och kärlek för det de bistår dig med. När de blir gamla och är ”färdiga” kan de spricka eller förlora sin lyster. Om det inte hjälper att rena och ladda dem är det dags att ge tillbaka dem till Moder Jord. Då tycker jag det är fint att gräva ner dem, tacka för deras hjälp och tacka Moder Jord och Gaia för lånet. 

 

Samtliga kristaller/halvädelstenar är inköpta från Andekvarts.se som håller hög standard och regelbundet kontrollerar att leverantörerna håller sjysta villkor. 

bottom of page